Θεωρία Στοιχήματος

Οι διάφοροι τύποι στοιχηματικών αποδόσεων

Τι είναι οι δεκαδικές, κλασματικές και αμερικανικές αποδόσεις; Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα πιο σημαντικά μαθηματικά του στοιχήματος!

Πέραν από τα αθλητικά στοιχήματα, τα ποσοστά είναι γενικά μέρος της καθημερινής ζωής για τους περισσότερους από εμάς. Για παράδειγμα, αναλογιστείτε τι συμβαίνει όταν ρίχνουμε ένα κέρμα: Υπάρχει πιθανότητα 50% να έρθει «κορώνα» και 50% πιθανότητα να έρθει «γράμματα». Τα πιθανά αποτελέσματα σε οτιδήποτε ορίζεται από την τύχη θα αθροίζουν πάντα 100%. 

Στο αθλητικό στοίχημα οι πιθανότητες αντιπροσωπεύουν την ίδια αρχή. Οι αποδόσεις είναι βασικά η μαθηματική αποτύπωση της πιθανότητας ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος σε ένα γεγονός. Σε οποιοδήποτε σπορ και αν ενδιαφέρεστε να παίξετε. Οι bookmakers καθορίζουν τις τιμές ή τις αποδόσεις βάσει των πιθανοτήτων του αποτελέσματος. Και ενώ σε επόμενο άρθρο μας θα δούμε πως σχηματίζονται οι αποδόσεις των αγώνων, εδώ θα ασχοληθούμε με τον τρόπο με τον οποίο αυτές εμφανίζονται. Στο stoixima.com.gr λαμβάνουμε συχνά αυτή την ερώτηση μιας και οι περισσότεροι ιντερνετικοί bookmakers σας δίνουν την δυνατότητα να επιλέξετε τον τύπο αποδόσεων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ή σας εξυπηρετεί καλύτερα. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτό που έχετε συνηθίσει. 

Οι τρεις τύποι αποδόσεων για στοίχημα

Εάν έχετε κάνει βόλτα σε ιντερνετικούς bookmakers, θα προσέξατε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι αποδόσεων που συνήθως μπορείτε να τους επιλέξετε από το σχετικό μενού (που βρίσκεται είτε στο πάνω είτε στο κάτω μέρος της κεντρικής σελίδας). Στην Ευρώπη είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τις δεκαδικές αποδόσεις (π.χ. 3.00) ενώ στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι παίκτες των ΗΠΑ είναι πιο εξοικειωμένοι με τις  «αμερικανικές αποδόσεις» ένα εντελώς αλλόκοτο σύστημα υπολογισμού πιθανοτήτων που (ευτυχώς) δεν έχει γίνει δημοφιλές πουθενά αλλού εκτός των ΗΠΑ. Με αυτές είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσετε τις αποδόσεις, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων θα χρειαστεί να τις εισάγετε σε κάποια σελίδα με μετατροπή (προς δεκαδικές ή κλασματικές) για να καταλάβετε “τι θέλει να πει ο ποιητής”. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πάντως ακολουθούν και εκεί τη δική τους προσέγγιση (όπως γίνεται άλλωστε με τόσα άλλα πράγματα που κάνουν διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο), υιοθετώντας τις κλασματικές αποδόσεις, λιγότερο περίπλοκες από τις Αμερικανικές αλλά σίγουρα όχι τόσο εύκολες όσο οι δεκαδικές. Ας δούμε παρακάτω μία – μία τις 3 μεθόδους προσφοράς αποδόσεων από τις στοιχηματικές σελίδες

Δεκαδικές αποδόσεις

Οι δεκαδικές αποδόσεις συνήθως αναφέρονται και ως «ευρωπαϊκές αποδόσεις» μιας και οι κλασματικές αποδείχθηκαν πολύ περίπλοκες για τους παίκτες από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι παίκτες του αθλητικού στοιχήματος στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τον Καναδά χρησιμοποιούν κυρίως τις ευρωπαϊκές αποδόσεις καθώς είναι αρκετά απλές για να κατανοηθούν και επικράτησαν εύκολα στην άτυπη αυτή μάχη. 

Με τη μέθοδο αυτή είναι πανεύκολο να υπολογίσετε τα εν δυνάμει κέρδη σας. Αυτό γίνεται απλά πολλαπλασιάζοντας τα χρήματα που ποντάρετε με την απόδοση.  Πιο κάτω ένας απλουστευμένος τύπος δεκαδικών αποδόσεων:

Εν δυνάμει κέρδη = Ποντάρισμα Χ Δεκαδική Απόδοση

Ας δούμε δύο παραδείγματα βγαλμένα από την πραγματικότητα του παίκτη που προτιμά τα ματς της Superleague στην Ελλάδα. Έστω ότι ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό σε ένα ντέρμπι του πρωταθλήματος μας. Ο Παναθηναϊκός προσφέρεται με δεκαδική απόδοση 1,75 για νίκη, ως γηπεδούχος και πιο φορμαρισμένος. Αν το στοίχημά σας είναι €100.00, τότε η πιθανή απόδοση του στοιχήματός σας θα είναι €175.00. Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε πως στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα €100.00 του αρχικού στοιχήματος. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν το καθαρό σας κέρδος, εάν κερδίσετε το στοίχημα φυσικά, θα είναι €75.00. Συνοψίζοντας λοιπόν με τον πιο πάνω τύπο, έχουμε τα εξής:

Εν δυνάμει κέρδος (€175.00) = Ποντάρισμα (€100.00) x Δεκαδική Απόδοση (1.75)

Όπως προαναφέραμε, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι στον υπολογισμό του εν δυνάμει κέρδους συμπεριλαμβάνεται πάντα και το ποσό από το αρχικό στοίχημα. Άρα λοιπόν όταν υπολογίζετε τα πιθανά κέρδη σας, θα πρέπει να φροντίζεται πάντα να αφαιρείτε το ποσό του αρχικού στοιχήματος ούτως ώστε να είστε σε θέση να ξέρετε την καθαρή κερδοφορία σας. 

Πάμε να δούμε και το παράδειγμα με τον Ολυμπιακό να κερδίσει, απόδοση που ο μπουκ έχει ορίσει στο 3.00, δεδομένης της κακής φόρμας της ομάδας και των απουσιών του. Στην περίπτωση αυτή έχουμε:

Εν δυνάμει κέρδος (€300.00) = Ποντάρισμα (€100.00) x Δεκαδική Απόδοση (3.00)

Μια δεκαδική απόδοση στο 2.00 έχει ονομαστεί  το «νεκρό σημείο» των αποδόσεων. Και αυτό γιατί με απόδοση 2.00, το ποσό του πονταρίσματος ισούται με το ποσό του καθαρού κέρδους. Από αυτό λοιπόν μπορούμε πολύ εύκολα να συμπεράνουμε ότι όταν η απόδοση είναι μικρότερη από 2.00,  τα εν δυνάμει κέρδη θα είναι μικρότερα από το ποντάρισμα. Αντίστροφα, εάν η απόδοση είναι υψηλότερη από 2.00, τότε τα εν δυνάμει κέρδη θα είναι ένα ποσό υψηλότερο του αρχικού πονταρίσματος. Αλλά όλα αυτά λίγη σημασία έχουν αν παίζετε απλά και όχι βάση συστημάτων και στρατηγικών arbitrage (στα οποία ακόμα και το ποσό του πονταρίσματος έχει ξεχωριστό ρόλο). 

Διαφορετικοί τύποι αποδόσεων για στοίχημα
Η γνώση των μαθηματικών είναι απαραίτητη για να υπολογίσετε τους διάφορους τύπους αποδόσεων

Κλασματικές Αποδόσεις

Είναι και γνωστές ως «Βρετανικές Αποδόσεις» μιας και χρησιμοποιούνται κυρίως στην Βρετανία και στην Ιρλανδία, ενώ αναπτύχθηκαν για να εξυπηρετούν κυρίως όσους ήθελαν να ποντάρουν στις ιπποδρομίες. Είναι από τους παλαιότερους τύπους αποδόσεων και απευθύνεται σε παίκτες «παλιάς κοπής» ενώ οι περισσότεροι ιντερνετικοί bookmakers στη Βρετανία χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο απόδοσης ως την προκαθορισμένη επιλογή στις σελίδες τους.

Οι κλασματικές αποδόσεις είναι και αυτές αρκετά εύκολο να υπολογιστούν αν και όχι όσο εύκολες όσο οι δεκαδικές. Ο πρώτος αριθμός στα αριστερά ή ο αριθμητής του κλάσματος είναι το ποσό κέρδους που θα δώσει το στοίχημά σας. Ο δεύτερος αριθμός στα δεξιά ή ο παρονομαστής του κλάσματος είναι το ποσό που ποντάρουμε. Αρκετά περίπλοκο στην πρώτη ανάγνωση, αρκετά απλό με ένα παράδειγμα.

Ας πάρουμε πάλι το ματς παραπάνω, Παναθηναϊκός v Ολυμπιακός. Ας πούμε ότι ποντάρετε σε μια ομάδα (πχ στον Παναθηναϊκό), με κλασματική απόδοση 10/20. Αυτό μεταφράζεται ότι για κάθε στοίχημα με ποντάρισμα €20.00 υπάρχει η δυνατότητα καθαρού κέρδους €10.00. Αν λοιπόν το πιο πάνω στοίχημα κερδίσει, τότε το ακαθάριστο κέρδος είναι €30.00 (αρχικό ποσό €20.00 + καθαρό κέρδος €10.00). Η εξίσωση λοιπόν υπολογισμού του κέρδους είναι:

Κλασματική Απόδοση 10/20: €20.00 ποντάρισμα για να κερδίσετε €10.00 = Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμού σε περίπτωση νίκης: €30.00

Σε κάποιους μπουκ δεν θα βρείτε την κάθετο (/) της κλασματικής απόδοσης, αλλά μπορεί να δείτε μια άνω και κάτω τελεία (:). Φερειπείν, για αποδόσεις 5:1 (κοινώς λεγόμενες ως «πέντε προς ένα»), ο παίκτης πρέπει να ποντάρει €10.00 για να λάβει ένα ακαθάριστο κέρδος της τάξης των €50.00. Αντίστροφα τώρα, για μια απόδοση 1:5 (ένα προς πέντε), θα κερδίσετε €10.00 σε ένα στοίχημα €50.00. Όταν έχουμε να κάνουμε με κλασματικές αποδόσεις, απλά θα πρέπει να διαιρούμε την αξία του στοιχήματος με την αξία του παρονομαστή που θα δώσει το ποσό του κέρδους. 

Μη μας ρωτήσετε πως μπορεί κάποιος να προτιμά τις κλασματικές αποδόσεις έναντι των πολύ απλών δεκαδικών. Η απάντηση είναι πως πρόκειται για θέμα συνήθειας. Η Αγγλία, η παγκόσμια πρωτεύουσα του μοντέρνου τύπου τζόγου, έχει εκπαιδεύσει γενεές παικτών των τυχερών παιχνιδιών με το συγκεκριμένο σύστημα για πάνω από 200 χρόνια. Οπότε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως θα μπορούσε αυτό κάποτε να αλλάξει. 

Πάντως, στην περίπτωση των κλασματικών αποδόσεων υπάρχει εύκολος τρόπος να γίνει μετατροπή του υπολογισμού σε δεκαδικές αποδόσεις. Έτσι λοιπόν, για κλασματική απόδοση 10/1 (κοινώς δέκα προς ένα), η δεκαδική απόδοση είναι 11.00.  Αυτό προκύπτει πανεύκολα με τους υπολογισμούς: 10/1 = 10 & 10+1 = 11.00. Αν και ο υπολογισμός αυτός ισχύει στις περισσότερες των περιπτώσεων εμείς θα σας παρακαλούσαμε, προς αποφυγή οποιωνδήποτε λαθών στα μαθηματικά, να προτιμάτε την αλλαγή της μορφής των αποδόσεων στη σελίδα και όχι τον ξεχωριστό υπολογισμό κάθε αγώνα ή κουπονιού. 

Αμερικανικές αποδόσεις

Και ερχόμαστε λοιπόν στη μεγαλύτερη “σπαζοκεφαλιά” από μεριάς αποδόσεων στο μοντέρνο κόσμο του στοιχήματος. Οι αμερικάνικες αποδόσεις χρησιμοποιούνται κυρίως από τα αθλητικά στοιχήματα που προσφέρονται στους παίκτες στις ΗΠΑ. Αλλά αυτό δε σταματά και μερικές ευρωπαϊκές στοιχηματικές ιστοσελίδες να παρέχουν την επιλογή στους επισκέπτες τους. Η παραξενιά στη μορφή αυτών των αποδόσεων είναι πως όλα γίνονται με γνώμονα το να επιτευχθεί κέρδος $100.00.

Ανάλογα με τον bookmaker, συναντάμε δύο βασικούς τύπους ‘picks’ – τα «αγαπημένα» και τα «αουτσάιντερ». Στο αθλητικό στοίχημα αμερικάνικων αποδόσεων, θα προσέξετε ότι τα φαβορί των αγώνων φέρουν το σύμβολο πλην (-) και έχουν πιο πολλές πιθανότητες νίκης όταν η απόλυτη τιμή του αριθμού είναι υψηλότερη. Για παράδειγμα ένα φαβορί -250 έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει σε σύγκριση με το φαβορί -200. Από την άλλη πλευρά τους, τα αουτσάιντερ φέρουν το σύμβολο συν (+). Τι αλλόκοτος κόσμος…

Τα $100.00 χρησιμοποιούνται πάντα ως το σημείο αναφοράς για τις αμερικάνικες αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι στα φαβορί πρέπει να στοιχηματίσετε τις προβλεπόμενες αποδόσεις για να κερδίσετε $100.00. Αντίστροφα, με τα αουτσάιντερ πρέπει να στοιχηματίσετε $100.00 για να κερδίσετε τις προβλεπόμενες αποδόσεις. Παραδείγματος χάρη, εάν ποντάρετε σε ένα φαβορί -160, πρέπει να ποντάρετε $160.00 για να κερδίσετε ένα καθαρό κέρδος $100.00. Αντιστρόφως, με +245.00 ένα αουτσάιντερ θα σας ζητήσει να στοιχηματίσετε $100.00 και σε περίπτωση νίκης το καθαρό σας κέρδος θα είναι $245.00.

Υπάρχει μια θεωρητική μέθοδος για να υπολογίσετε τις δεκαδικές αποδόσεις με βάση τους Αμερικανικούς τύπους:

Δεκαδική απόδοση = (Αουτσάιντερ Αμερικής + 100) / 100

Παράδειγμα αουτσάιντερ στην Αμερική με απόδοση +550:

Δεκαδική απόδοση = (550 + 100) / 100 = 650/100 = 4.50

Παράδειγμα φαβορί στην Αμερική με απόδοση  -200:

Δεκαδική απόδοση = (200 + 100) / 200 = 300 / 200 = 1.50

Γενικότερα θεωρούμε πολύ δύσκολο να χρειαστεί να συναντήσετε τους αμερικανικούς τύπους σε νόμιμη διαδικτυακή στοιχηματική στην Ελλάδα του 2019. Παρόλα αυτά, καλό είναι να γνωρίζετε σχετικά με τη θεωρία αυτή, δεδομένου πως για προγνωστικά NBA ή άλλων σπορ που είναι δημοφιλή στην Αμερική ίσως συμβουλεύεστε σάιτ από την άλλη μεριά του Ατλαντικού στα οποία οι αναλύσεις προσφέρονται σε αυτή τη μορφή. 

Οι Ελληνικές στοιχηματικές πάντως δουλεύουν μόνο με δεκαδικές αποδόσεις αλλά καλό είναι να έχετε μια σφαιρική γνώση γύρω από το αντικείμενο και τις αποδόσεις. 

Η bet365 δεν είναι μία συνηθισμένη εφαρμογή στοιχήματος! ΕΓΓΡΑΦΗ
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Photo of stoixima.com.gr Admin

stoixima.com.gr Admin

Related Articles

Back to top button