Θεωρία Στοιχήματος

Πώς βγαίνουν οι αποδόσεις στο στοίχημα;

Πώς φτιάχνονται και τι τις επηρεάζει. Γιατί μεταβάλλονται συνεχώς;

Όσοι έχετε ασχοληθεί με το αθλητικό στοίχημα – είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο – θα έχετε σίγουρα αναρωτηθεί κάποια στιγμή πως ξεκινάει μία στοιχηματική σελίδα να βγάζει τις αποδόσεις για έναν αγώνα.  Στα χρόνια που ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο τομέα του online παιχνιδιού έχουμε γνωρίσει πολλά άτομα από το χώρο του στοιχήματος (είτε από στοιχηματικές ιστοσελίδες είτε έμπειρους παίκτες) και έχουμε συνομιλήσει με αρκετούς παράγοντες από το χώρο οι οποίοι μας έχουν αναφέρει και εξηγήσει συγκεκριμένα πράγματα για να σχηματίσουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για το πώς λειτουργεί το θέμα των αποδόσεων. Στις παρακάτω παραγράφους θα δούμε παρέα (και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε) τη στρατηγική την οποία ακολουθούν οι bookmakers γύρω από τις αποδόσεις στο στοίχημα. Πώς προετοιμάζονται για κάποιο αγώνα και το τι ακολουθεί έπειτα από τον αρχικό σχηματισμό τους, για να καταλήξουμε στις τελικές αποδόσεις της έναρξης του ματς αλλά και στις Live αποδόσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την ώρα του αγώνα.

Βασικός σχηματισμός αποδόσεων. Betradar και Betfair

Όποιος καταλαβαίνει το χώρο του στοιχήματος έστω και λίγο, και έχει ένα βασικό υπόβαθρο στον τομέα, θα συνειδητοποιήσει γρήγορα πως είναι αδύνατο όλες οι στοιχηματικές σελίδες που υπάρχουν στον κόσμο (και είναι χιλιάδες, ανεξαρτήτως μεγέθους) να μπορούν να έχουν τους δικούς τους ανθρώπους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και να φτιάχνουν για αυτές μοναδικές αποδόσεις για κάθε γεγονός. Είναι ουτοπικό για κάθε μέρα, με τους χιλιάδες αγώνες από τα δεκάδες σπορ που καλύπτουν οι σελίδες στοιχήματος, να σχηματίζονται ξεχωριστές αποδόσεις από κάθε πλατφόρμα, βάση των πληροφοριών που έχουν για κάθε αγώνα. 

Ακόμα και η πλέον μοντέρνα στοιχηματική σελίδα με τα εκατομμύρια πελάτες, η bet365, αδυνατεί να φτιάξει από μόνη της αποδόσεις για κάθε γεγονός που καλύπτει. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη για τη δημιουργία μιας σειράς βασικών αποδόσεων που είναι διαθέσιμες ταυτόχρονα για παραπάνω από έναν μπουκ. Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν πλατφόρμες που προσφέρουν αυτό που λέγεται το “Βασικό Feed αποδόσεων” το οποίο μετά χρησιμοποιούν οι traders της κάθε στοιχηματικής για να ορίσουν τις αποδόσεις που φιλοξενούνται στη σελίδα. 

Τέτοιες πλατφόρμες σχηματισμού αποδόσεων υπάρχουν αρκετές αλλά ο Αυστριακός κολοσσός του είδους, η Betradar, κατέχει ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Πώς καταφέρνει όμως να φέρνει εις πέρας ένα τόσο κολοσσιαίο καθήκον; Ένας όμιλος σαν τη Betradar έχει κυριολεκτικά ανθρώπους σε κάθε γωνιά και χώρα του κόσμου που παίζονται σπορ.  Ανάλογα με το μέγεθος της χώρας αλλά και το μέγεθος των αγορών που καλύπτονται από τις στοιχηματικές, οι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά είναι επιφορτισμένοι καθημερινά με το να συγκεντρώνουν πληροφορίες τις οποίες μετά τροφοδοτούν σε ένα ειδικό αλγόριθμο που θα χτίσει το τελικό προϊόν, τις αποδόσεις που θα βάλουν οι bookmakers στη σελίδα. 

Οι αρχικές αποδόσεις ορίζονται βάση μιας σειράς κριτηρίων που μπαίνουν στον αλγόριθμο του συστήματος όπως πχ έδρα, φόρμα, καιρικές συνθήκες, κίνητρα και πολλά ακόμα. Ανάλογα με το ενδιαφέρον του γεγονότος αλλά και το πλήθος των σχετικών πληροφοριών, οι αποδόσεις θα γίνουν διαθέσιμες πολλές μέρες πριν ή ακόμα και μερικές ώρες πριν την έναρξη του γεγονότος. Μόλις ο bookmaker που έχει αγοράσει την υπηρεσία της Betradar (ή της αντίστοιχης πλατφόρμας στατιστικών / αποδόσεων) λάβει τις αρχικές αποδόσεις, θα τις επεξεργαστεί με γνώμονα τη στρατηγική κάθε στοιχηματικής σελίδας και θα τις ανεβάσει στο site του. Το έργο των traders (δηλαδή των ανθρώπων οι οποίοι παρακολουθούν τις αποδόσεις εκ μέρους της στοιχηματικής σελίδας) είναι να αξιολογήσουν τον αριθμό και τον όγκο των πληροφοριών που έχουν οι ίδιοι αλλά και των πονταρισμάτων που δέχονται για το συγκεκριμένο γεγονός και να προσαρμόσουν τις αποδόσεις ανάλογα.

Ο ρόλος της Betfair στον καθορισμό των αποδόσεων

Έχετε ποτέ σκεφτεί το συσχετισμό των κανόνων της ελεύθερης αγοράς της οικονομίας πάνω στο στοίχημα; Τέτοιος είναι ο ρόλος που παίζουν οι αποδόσεις της betfair στον τρόπο με τον οποίο οι στοιχηματικές σελίδες διαμορφώνουν τις αποδόσεις προς τους παίκτες τους. Η betfair είναι ένα ανταλλακτήριο στοιχήματος στο οποίο οι παίκτες ποντάρουν μεταξύ τους,  ο ένας απέναντι στον άλλον, και οι αποδόσεις οδηγούνται προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση που έχει ένα συγκεκριμένο σημείο. Επίσης, ως ανταλλακτήριο, έχει το πλεονέκτημα οι αποδόσεις της να μην έχουν γκανιότα. Δηλαδή, οι αποδόσεις είναι “καθαρές”, καθώς η πιθανότητα των 3 σημείων (στο ποδόσφαιρο) ή των δύο σημείων (στα περισσότερα άλλα σπορ) αθροίζει στο 1, χωρίς να υπάρχει κάποιος ενδιάμεσος (δηλαδή ο μπουκ) ο οποίος να κρατάει μερίδιο κέρδους (γκανιότα). Όλα γίνονται απευθείας μεταξύ των παικτών, καθώς το ανταλλακτήριο παρακρατά απλά ένα ποσοστό επί του τζίρου ή των κερδών. Που σημαίνει πως έχει διαφορά στον καθορισμό των αποδόσεων από τις υπόλοιπες στοιχηματικές σελίδες. Είναι ένα εργαλείο της Ελεύθερης αγοράς που αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τις τάσεις που ακολουθούν οι παίκτες γύρω από ένα γεγονός. 

Έτσι λοιπόν οι traders των στοιχηματικών σελίδων διαχειρίζονται αφενός το βασικό δείκτη που προέρχεται από παρόχους λογισμικού αποδόσεων (όπως είδαμε στην προηγούμενη παράγραφο) αλλά τσεκάρουν και στοιχειοθετούν και βάση των trends στη Betfair. Και αυτό γιατί πιστεύουν πως αυτό που φαίνεται από τη μεταβολή των αποδόσεων στη betfair “κρύβει” σημαντικές πληροφορίες για αυτούς. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες οι οποίοι υποστηρίζουν τη νίκη του Παναθηναϊκού απέναντι στον Ολυμπιακό στην betfair, οι αποδόσεις της betfair στο συγκεκριμένο σημείο θα πέσουν αυτόματα βάση προσφοράς – ζήτησης και οι μπουκ είναι πολύ πιθανό να πάνε και στη δική τους σελίδα και να μειώσουν την απόδοση εκεί.  Κάποιοι πιο “καχύποπτοι” πάντως υποστηρίζουν πως οι αποδόσεις σε ένα ανταλλακτήριο κρύβουν και άλλα πολλά μιας και η έλλειψη bookie που ελέγχει μπορεί να επιτρέψει να αποτυπωθούν και “διαφορετικού είδους τάσεις”. Η ουσία τελικά έχει πως καμία στοιχηματική δεν παραβλέπει τη betfair και πάντα χρησιμοποιείται για τσεκάρισμα. 

Πόση καθυστέρηση έχει μία στοιχηματική στο να ανανεώσει αποδόσεις (ειδικά στο Ζωντανό Στοίχημα);

Είναι αλήθεια πως υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν (που τις έχουμε βιώσει και οι ίδιοι) στις οποίες οι στοιχηματικές σελίδες καθυστέρησαν απελπιστικά να ανανεώσουν τις αποδόσεις του σε κάποιο αγώνα, ιδιαίτερα κατά την εξέλιξή του. Για παράδειγμα, μετά την επίτευξη ενός γκολ έχουμε δει μπουκ που άφησαν κενό αρκετών δευτερολέπτων για αλλαγή στο νικητή του ματς, το οποίο ήταν αρκετό για πολλούς παίκτες οι οποίοι παρακολουθούσαν live και πόνταραν σε “ξεχασμένο σημείο”, έχοντας σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των bookmakers. Σε μια τέτοια περίπτωση μάλιστα, το στοίχημα είναι εντός των ορίων και των όρων και προϋποθέσεων της σελίδας άρα είναι πολύ δύσκολο για τον μπουκ να το πάρει πίσω, δεδομένου πως δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο παίκτης είχε πλεονέκτημα απέναντι σε αυτόν. 

Με την πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και με τα εκατομμύρια τα οποία έχουν επενδύσει οι περισσότερες στοιχηματικές σε αυτόν τον τομέα,  τα πράγματα άλλαξαν. Οι όμιλοι λογισμικού αποδόσεων, που συλλέγουν πληροφορίες για λογαριασμό των περισσότερων ιστοσελίδων στοιχήματος, πραγματοποίησαν άλματα προόδου στο συγκεκριμένο τομέα και το χάσμα (δηλαδή η χρονοκαθυστέρηση στις αποδόσεις) έχει γεφυρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτή τη στιγμή η καθυστέρηση στις πληροφορίες που αποστέλλονται από τα γήπεδα του κόσμου και αφορούν εικόνα, ήχο και στατιστικά έχει μειωθεί σε ορισμένα μόνο δευτερόλεπτα από κει που κάποτε ήταν μέχρι και 2 λεπτά. Είναι λοιπόν αδύνατο να υπάρχει κενό π.χ. μετά την επίτευξη ενός γκολ το οποίο μπορούν οι παίκτες να εκμεταλλευτούν. 

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τις βελτιώσεις που έγιναν στο λογισμικό των στοιχηματικών σελίδων το οποίο πλέον θα κλειδώσει το στοιχηματισμό σε ένα γεγονός  αμέσως μόλις κάτι κομβικό συμβεί στον αγώνα αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο παίκτες που παραμονεύουν στο Live να βρουν κενό στις αποδόσεις. 

Τι γίνεται αφού οι traders των στοιχηματικών σελίδων έχουν παραλάβει τις αρχικές αποδόσεις;

Η δουλειά του trader σε μία σελίδα που προσφέρει στοίχημα δεν είναι καθόλου εύκολη. Απαιτεί τόση πολλή προσήλωση που αν τη συγκρίνετε με τη δουλειά του trader σε μία τράπεζα δε θα βρείτε και πολλές διαφορές.  Ο trader είναι υποχρεωμένος να κάθεται μπροστά σε μία οθόνη και να παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση μία μεταφορά δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως για παράδειγμα αυτά που στέλνουν οι πλατφόρμες που συλλέγουν πληροφορίες για τους αγώνες. Ή ακόμα και τις αποδόσεις της betfair ή τις αποδόσεις σε πολύ μεγάλες του εξωτερικού που κάνουν τζίρους εκατομμυρίων σε μεγάλα ματς. Όπως για παράδειγμα αυτές της bet365 που συγκεντρώνει ίσως τους μεγαλύτερους παγκοσμίως στις μέρες μας. 

Φυσικά χρησιμοποιούν και ότι άλλο μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους όπως διάφορα προγράμματα και εργαλεία αλγορίθμων που έχουν κατασκευάσει οι ίδιες. Είναι φυσικό πως πολλές στοιχηματικές δεν αποκαλύπτουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, για να έχουν πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Ειδικά σε μεγάλα γεγονότα που έχουν τζίρο εκατομμυρίων από ολόκληρο τον κόσμο, οι traders είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση ρίσκου ακόμα και στο δεκαδικό των αποδόσεων. Πολλές φορές μάλιστα δουλεύουν και σε ομάδες παραπάνω του ενός ατόμου ώστε να είναι σίγουροι πως ακόμα και ένα λάθος του λογισμικού (ή μία αργή ανανέωση) να μπορεί να καλυφθεί χειροκίνητα και η σελίδα να μη δεχτεί ζημιά από πονταρίσματα που έχουν τοποθετηθεί εν μέσω μιας καθυστέρησης στην ανανέωση. 

Συμπέρασμα

Πολλοί από μας το έχουμε δει με τα μάτια μας αλλά για κάποιους που τους το αφηγούμαστε ακούγεται ακόμα σα σενάριο επιστημονικής φαντασίας: ναι, οι πλατφόρμες που καλύπτουν τις αποδόσεις των αγώνων, δηλαδή αυτές προσφέρουν το βασικό feed (την αλληλουχία αποδόσεων που χρησιμοποιούν αρχικά οι μπουκ) έχουν ανθρώπους με φυσική παρουσία στα περισσότερα γήπεδα του κόσμου και αυτοί μεταφέρουν πληροφορίες μέσω ειδικών τηλεφώνων, τερματικών συσκευών και υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο internet. Αυτοί οι “απεσταλμένοι” θα κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις με βάση αυτό που βλέπουν τα μάτια τους για να μπορούν έτσι οι μπουκ σε ολόκληρο τον κόσμο να έχουν εικόνα από τον κάθε αγώνα. Έχουμε δει με τα μάτια μας στην Ελλάδα ανθρώπους με υπολογιστές να κάθονται μπροστά μας και να επεξεργάζονται το ειδικό λογισμικό το οποίο μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου επηρεάζει και διαμορφώνει τις αποδόσεις που θα δείτε στον υπολογιστή σας. Μπορεί η διαδικασία να ακούγεται εύκολη και απλή αλλά για να βρείτε εσείς τις αποδόσεις για τα ματς (σε προκαθορισμένο ή live) στις αγαπημένες σας σελίδες θα πρέπει να συντονιστεί μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάτε πως το έργο της στοιχηματικής δεν τελειώνει με το πέρας ενός αγώνα. Οι άνθρωποι της πρέπει να “κλείσουν” και να “πληρώσουν” τα στοιχήματα που κέρδισαν, μια δουλειά που συχνά θέλει αρκετό χρόνο και μελέτη, ακόμα και 24 ώρες μετά το τέλος του αγώνα. 

Νόμιμες στοιχηματικές στην Ελλάδα

1 bet365 review
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Χαμηλή γκανιότα κατά Μ.Ο.
Live Streaming* σε δημοφιλή γεγονότα
Καινούργια πλατφόρμα Live Betting
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Ανάλυση bet365
ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
2 21+ | Ρυθμ. ΕΕΕΠ | ΚΕΘΕΑ 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι Ενισχυμένες αποδόσεις
Πρωτότυπα ειδικά
Κορυφαίο live στοίχημα
21+ | Ρυθμ. ΕΕΕΠ | ΚΕΘΕΑ 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
3 Stoiximan review
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Το μεγαλύτερο brand
Υποδειγματική εξυπηρέτηση
Συνώνυμο της ποιότητας
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Ανάλυση Stoiximan
ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
4 Betshop review
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Λειτουργία MyCoupon
Ολοκαίνουργιο, εντυπωσιακό site
Εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Ανάλυση Betshop
ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ +21
5 21+ | Ρυθμ. ΕΕΕΠ | ΚΕΘΕΑ 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι Σούπερ σχεδιασμένη πλατφόρμα
Live Streaming σε δημοφιλή γεγονότα
Κορυφαία εφαρμογή για κινητό
21+ | Ρυθμ. ΕΕΕΠ | ΚΕΘΕΑ 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
6 21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα Πληθώρα στοιχηματικών εργαλείων
Άψογη πλατφόρμα της SBTech
Δωρεάν καταθέσεις & αναλήψεις
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
7 21+ | Ρυθμ. ΕΕΕΠ | ΚΕΘΕΑ 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι Καινούργιες εφαρμογές για κινητό
Ποικιλία ειδικών στοιχημάτων
Πληθώρα επιλογών κατάθεσης
21+ | Ρυθμ. ΕΕΕΠ | ΚΕΘΕΑ 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

ΠΑΙΞΕ ΝΟΜΙΜΑ
Photo of stoixima.com.gr Admin

stoixima.com.gr Admin

Related Articles

Back to top button